EL PROJECTE

El projecte


 

El projecte ALMA és la materialització d’un somni estètic, d’una adicció a la bellesa, d’una passió per l’art, d’una devoció per la gran escultura. Tot i estar organitzat pel gabinet internacional d’editors i marxants d’art LLEI D’ART, el projecte depèn totalment de l’Ajuntament de la Vila d’Almacelles (Lleida – España), patrocinador principal i propietari de l’espai verd on s’erigirà el parc. Es tracta, per tant, d’un parc escultòric públic que s’adequa per convertir-se en un museu d’art escultòric a l’aire lliure.

Josep Ibarz i Gilart (París, 1961), llavors alcalde de la Vila d’Almacelles, va tornar un bon dia a casa enamorat d’un dels parcs escultòrics britànics més reconeguts. La seva profunda afició per la història i l’art el va dur a treballar la idea de poder oferir a la gent alguna cosa semblant, encara que fos de mida molt més reduïda que l’original.

Es va triar el Parc d’Europa, un espai verd polivalent especialment cuidat, on la gent es passeja i gaudeix del lleure, per situar el projecte, a fi i efecte que es convertís en una mena de museu escultòric a l’aire lliure i on les escultures romanguessin exposades tot desafiant les inclemències del temps, deixant constància del seu significat, del seu valor estètic i de la seva moderna bellesa.

ALMA va ser inaugurada al febrer de 2019 i celebrarà la seva segona edició al 2020. Sobre els seus turons, es podran continuar admirant peces escultòriques d’artistes nacionals i internacionals, en un esforç per acostar l’art a la societat i sensibilitzar el públic amb el seu gran valor.

 

«Árbol rojo». Daniel Nacas & Neus Solé. Parc de l’Aigua. Foto BCNARCH

 

L’exposició en el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal


 

En aquesta cuarta edició d’ALMA, d’igual manera que ja va tenir lloc en ediciones anteriors, s’inaugurarà una nova exposició, en aquesta ocasió pensada per a peces escultòriques de petit i mitjà format, que serà exposada al públic durant diversos mesos (Sine die).

El lloc triat és el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal, conegut amb l’acrònim de MAU, que es troba situat a escassos metres del centre històric de la vila, declarat ben cultural d’interès nacional. Es tracta d’un espai on queden latents les particularitats urbanístiques de la vila i la seva estructura reticular, gràcies al treball, entre altres, de Josep Mas Dordal, a qui Almacelles rendeix més d’un tribut, amb una escultura situada en la Plaça de la Vila, just front a la façana de l’ajuntament.

Aquesta segona exposició està oberta a la participació de tots els escultors que estiguin interessats, previ contacte i enviament de proposta expositiva abans del 30 de novembre de 2022. La participació no té cap cost per als escultors i les obres exposades, juntament amb una breu ressenya dels seus creadors, formaran part del llibre-catàleg que s’editarà en versions digital i impresa.

Façana del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal. Escultura de Miguel Ángel González.